www.ResMer.nu - Våra resor i världen

 

www.ResMer.nu

 
www.resmer.nu Besök i Skåne Besök i Småland-Blekinge Utflykter i Skåne Romantiska weekends i Skåne


   Våra resor i världen
   2020 Portugal
   2019 Chişinau, Moldavien
   2019 Andorra - Barcelona
   2019 Nice - Monaco
   2018 Krakow, Polen
   2018 Kap Verde
   2018 Kuba
   2017 Slovenien - Italien - SanMarino
   2017 Prag, Tjekien
   2017 Bornholm, Danmark
   2016 Indonesien - Singapore
   2016 Tallinn - Helsingfors
   2015 Rom, Italien
   2014 Seychellerna - Dubai
   2014 Sankt Petersburg, Ryssland
   2014 Barcelona, Spanien
   2013 Bratislava - Wien
   2010 Marocko
   2008 Transsylvanien
 
Bratislava, Slovakien, augusti 2013En varm augustidag landade vi i Slovakiens huvudstad - Bratislava och tog bussen in till centrum av staden där vårt fina hotell låg. Skall man på ett kort visit är det lika bra att bo centralt. Bratislava är en liten stad med omkring 462 000 invånare. Staden ligger vid floden Donau nära gränsen till Österrike. Avståndet till Wien är omkring 60 kilometer.BESÖKSMÅL
Ganymede´s Fountain pryder sin plats framför slovakiska nationalteatern på Hviezdoclovovo-torget. En aktiv plats som lockar till sig mycket folk. Den gröna Hviezdoclovovo esplanaden är kantad av restauranger, café, vinbarer och är utsmyckad med vattenspel och märkliga konstverk. Här utgår Oldtimer Castle Tour sightseeing bussar för den bekväme.
www.presporacik.sk/en/


Stadsvandring
Det var över +30 grader varmt och helt vindstilla när vi gav oss på en promenad genom den vackra staden som bjöd på fina stadsvyer med vackra byggnader, breda grönklädda stråk med konstinstallationer, svalkande fontäner och smala pittoreska gränder.


Main Square är hjärtat av Bratislava gamla stad. Det är också ett utmärkt ställe att beundra den vackra arkitekturen och atmosfären i staden. Bland de många byggnader som är värda att se här är t.ex. Gamla stans stadshus, Kutscherfeldov-palatset eller den heliga frälsarkyrkan.
Bratislavas skulpturer i mänsklig storlek som man hittar över hela den gamla staden är kanske de mest fotograferade sevärdheterna i Bratislava. Dessa statyer ger en modern touch till det historiska centrum och gör det ännu mer attraktivt. Eftersom de är iögonfallande och så intressanta, finns det alltid turister som tar bilder av och med dem eller har kul runt om dem. Du kan bara inte säga att du har varit i Bratislava och inte tog ett enda foto av dessa statyer.BRATISLAVA SLOTT (Bratislavský hrad)

Vill man gå i trappor skall man komma till Bratislava Slott! Bratislava Slott - den största sevärdhet i Slovakien - är ett måste som besöksmål. Med ett utmärkt läge på 85 m ovanför Donau erbjuds en hisnande utsikt över södra Karpaterna och Österrike. Det är ingen lång promenad från stora torget i centrum av Bratislava, så det finns inga ursäkter för att inte besöka detta spännande och intressanta besöksmål. Slottet inrymmer även det fascinerande Slovakiska nationalmuseet.

Först går man upp för hög kulle, passerar porten och där hittar man nya trappor...
Fortsätter in i slottsbyggnaden - passerar "point of no return" genom att köpa biljetter - och så är det bara att fortsätta klättra. Upp. Och värmen stiger... svimfärdiga når vi äntligen toppen och kan njuta av den svindlade höjden och underbara utsikten. Jag får kramp i benen på väg ner och är tvungen att sätta mig någonstans... kanske var det en tron eller något liknande möbel, det kvittar.


UFO - Utsikten

UFO Observationsdeck bjuder på den bästa utsikten över staden. Som ett tefat vilar restaurangen på brons västra pelare. Lätt att se, svårt att hitta - så skulle man förklara var UFO-restaurangen och utsiktsplatsen befann sig. En sak är säker, man skall över en bro och försöka hitta en ingång till den 95-meters höga konstiga konstruktionen. Vi irrade omkring en stund till sist lätt den dolda ingången att infinna sig. Där satt en person framför hissen som ville ha betalt för att komma upp till utsiktsplatsen, men ville man äta på restaurangen då kunde man åka upp gratis vilket vi också gjorde efter att personen ringt restaurangen och frågade om det fanns plats.
www.u-f-o.sk/en
Väl upp hittar vi en tom sal, inte en kotte syns till. Utsikten över staden och dess omgivningar är magnifik! Vi var inte så hungriga och beställde det billigaste som fanns på menyn, vi kallar rätten för "fnöske-soppa". Soppan serverades på jättestora tallrikar. Två kypare kom ut och med synkroniserade rörelser lade en tesked något grönt i botten på våra tallrikar, sen började akt två av föreställningen - då trollades det fram två stora tillbringare och hällde ut exakt så mycket soppa på botten av tallrikarna så att toppen på den gröna högen syntes lite. Gott var det och man kan ju inte klaga på servicen. "Fnöske-soppan" blev till ett stående skämt den dagen och senare till ett roligt minne. Även toalettbesök är en svindlande upplevelse med stor panoramafönster. Missa inte detta!Efter att har vandrat fram och tillbaka på gator och torg, undersökt pittoreska gränder, beundrat staden från olika höjder var det dags att titta närmare på det andliga. Och även här fanns det mycket intressant. Först och främst var det fina konstutställningar som var installerade på ett finurligt sätt och fungerade i harmoni med interiören. Mycket smakfullt och stundom lite humoristiskt!S:t Mikaels torn är den sista porten som finns kvar av den gamla stadsmuren. Det byggdes under 1200-talet och dess gröna topp är ett bra landmärke när man går på upptäcktsfärd i gamla staden. Inuti ryms även Municipalmuseet med en imponerande vapensamling.

Eftersom det var otroligt varma augustidagar förflyttar folk på de skuggade områden, det var näst intill omöjligt att vistas i solen. Tänk om man kunde bada i Donau, men vattnet såg inte så inbjudande, tyvärr. Alla längtade nog till vattnet och det kom... i form av ett åskmoln på kvällen och alla som var ute blev blötta och glada!Och alla som befann sig inomhus var desto mer glada. Det var en gemytlig stämning överallt i Bratislava och alla människor var trevliga och vänliga.Nästa morgon var det dags för avfärd mot Österrike och Wien med snabbåt. Förväll Bratislava, förväll slottet och UFO, nu sussar vi i ilfart längs med Donaus stränder mot nya upplevelser! Och jag är spänd på att kolla om Wien är så lik min hemstad, Sankt Petersburg, som en del påstår.
www.twincityliner.com/eng


Sista utposten i Slovakien är Devín Castle. När jag nu tittar på andras bilder på internet på Devinborgen, tycker jag att det var synd att vi bara åkt förbi. Det verkar vara en intressant plats. Vi har säkert missat en hel del i Bratislava med, men man kan inte fånga upp allt och vi var ganska nöjda, men nu måste vi hålla i relingen för att inte falla överbord - så snabb är båten som fortsätter nu längs vattengränsen mellan Slovakien och Österrike.RESTAURANGER, KAFÉER, BARER

Det är fullt med matställen för olika smaker i centrum av Bratislava.


UFO
Ett måste för alla besökare! Kolla bara bilder på dessa fantastiska rätter:
Bilder från restaurangen
www.u-f-o.sk/en

BARER
Vinbarer är något som man definitivt skall besöka i Bratislava. Slovakien är utan tvekan vinets land och där ligger vingårdar tät. Om du vill smaka på lokala slovakiska viner eller föredra bra gamla världstillverkare hittar ni det mesta här.

Wine Not!?


The Taste


WinimkaHOTELL


Marrol´s Boutique Hotel
Marrol´s Boutique Hotel är ett 5-stjärnigt hotell i Bratislavas centrum, inom gångavstånd från den historiska gamla stadsdelen. Marrol´s Hotel ligger inom 5 minuters promenad från det gamla rådhuset, Sankt Martins-katedralen och Donau kaj. Bratislava slott ligger knappt 1 km bort, medan Mikaels torn ligger 700 meter från hotellet.

www.hotelmarrols.sk
www.jagtrip.se
Besöksmål i Södra Sverige