www.ResMer.nu - Utflykter

 

www.ResMer.nu

 
www.resmer.nu Sök i Skåne Skånska "riken" Skånska "skatter" Utflykter


   Utflykter
   Arriesjön strövområde
   Ivö Klack Utemuseum
   Konstrunda Påsk 2021
   Minisemester i Kivik
   Minisemester på Ven
   Söderslätts Konstrunda
   Utflykt till Alunbruket
   Utflykt till Söderåsen
   Vinterpromenad i Malmö
   Åbjärs naturreservat
   Årups hjorthägn
   2020 Kul på Hjul
   Sensommar i Mitt Skåne
   Glasriket
 
Utflykt till Söderåsen


Vi kör från Bromölla mot Söderåsen och Tommarps Kungsgård i Mickes nytvättade Jaguar. Det är inget badväder, men vi hoppas på uppehåll. Jag har min nya stråhatt på mig spontant inköpt på H&M. I Kristianstad fortsätter vi mot Hässleholm och molnen börjar hopa sig så hatten börjar oroa sig för regnrisk. Och "Jaggan" håller nog med, trots att den spinner som en nöjd katt. Blir det en bra utflykt? Vi har varit på Tommarps Kungsgård ett par gånger tidigare, men i år är det nya utställningar som lockar. Sen har vi planerad lunch på Dymöllans Ålrökeri som ligger drygt 5 km därifrån, där har vi aldrig varit förut. Resten är spontana besök.Tomarps Kungsgård
Tomarps kungsgård är en borg med anor från dansk medeltid som ligger i det vackra backlandskapet vid Rönneåns dalgång i nordvästra Skåne. Idag rymmer borgen en konsthall med inriktning på svensk och internationell konst. Kontrasten mellan den moderna konsten och borgens medeltida interiörer ger en upplevelse av både överraskning och skönhet. Läs mer om borgens historia under länken nedan.
Karta >>>
tomarps-kungsgard.se/historia


Vi anlände lite för tidigt, borgen öppnades kl 12 och vi hade en halv timme att spendera i parken. Vädret har blivit bättre, det kom några stora vita cumulusmoln emellanåt och solstrålar värmde korta stunder. Humöret var i topp när vi mötes av parkens innvånare. Som sig bör vid ett fint slottsbesök välkomnades vi lite försynt av en fin påfågel. Vid vårt förra besök hittade vi några vackra fjädrar, men inga påfåglar.


Lite längre in i parken fanns det fler välmående fåglar som såg lite frågande ut när de kom vaggandes fram till oss..


Nu öppnade slottet sina portar och vi skyndade oss in. Solen sken och vi bestämde oss att börja besöket med en fika på slottsgården. Min hatt trivs bra i solen, men hinner inte vara med på bild för det lilla slottsgården skuggas av nästa moln. Det blir en trevlig fika med rätt spännande molnbetraktelser. Micke ser nöjd ut!


Nu är det dags att besöka utställningarna!
I Lilla Galleriet - Fjärilsbetraktelser mm av Simon Arne. Jag fick nästan en känsla av att dessa fina sommarfjärilar har fastnat i tidernas spindelväv i ett hörn av borgens urgamla rum med patina av dåtidens storhet.


I stora salarna - Josef Franks ”De okända akvarellerna” i klassiska miljöer skapade av Jenny Von Platen. Hatten av för nya bekantskap! Visst har man hört namnen Josef Frank, men visste inte att han var så mångsidig konstnär och designer. En av Sveriges genom tiderna viktigaste formgivare. Tack Tomarps Kungsgård för den fina utställningen! Nu måste jag kolla igen om jag har stavat Tomarp rätt för att rättstavningskontrollen tycker annorlunda. Men det skall vara så - ett "m", borgen har ju varit dansk från början.


Josef Frank (1885-1967) arbetade nästan hela sitt liv som arkitekt och designer av möbler och textilier. Han var en österrikisk/svensk arkitekt och formgivare främst förknippad med Firma Svenskt Tenn. Nu vet jag vem har designat skärmen till min lampa som jag har i fönstret, måste hitta mer värdig lampfot till den - kanske kör vi förbi någon antikbutik. Och börjar man rota hemma kan man kanske hitta fler föremål desidnade av Josef Frank, som t ex den där gröna jardinjären som står i det andra fönstret, kan det vara... inte undra på att orkidén trivs i den!


I övre korridoren i det vackra Carl Malmsten-skåpet visar Christina Lindvall-Nordin Design för doftflaskor för flytande flärd. Och jag som inte kastat någon parfymflaska i hela mitt liv, måste skaffa ett fint skåp till dem!


Och i trappan har min hatt hittat ett fint ställe att vila sig på! Jag tycker att det blev en fin bild på en ovanlig manick. Eller skall man säga gadget? Nej, manick låter bättre för mina öron. Som programmerare är jag övertygad om att så där tjugo år finns det inga gadgetar kvar i Sverige, men maniker lever vidare som denne hattmanick!
Dymöllans Ålrökeri
Nu är det dags att åka vidare till Dymöllans Ålrökeri - en pärla som ligger fantastiskt vackert med Klövabäckens porlande vatten runt serveringen och gårdsbutiken.
Karta >>>
www.dymollansalrokeri.se


Det var gott om platser i restaurangen och det var lätt att hålla avstånd.


Och så kom våra lunchtallrikar och det var mycket mat och gott var det!


Tycker ni som vi om god mat från havet och en underbar natur är det här platsen för er.
Odensjön
Vädret blev riktigt bra nu och vi ville inte hem, så vi körde lite på vackra sommarvägar. Dessutom ville vi röra på oss lite efter den mäktiga lunchen. Så Micke bjöd på en överraskning - en fin naturupplevelse i närheten av Röstånga - en vandring till den vacka Odensjön.
Karta >>>


Odensjön är en insjö i Skåne och tillhör Söderåsens nationalpark. Sjön är rund i formen, har en diameter på 150 meter och är 19 meter djup. Platsen är mycket speciell och sägenomspunnen, förr trodde man att den var bottenlös och hade en förbindelse till Lunds domkyrka. Odensjön ska ha bildats från en glaciärnisch och är rund i formen exakt som guden Odens enda öga. Så är det... eller? Fiskarna trivs i sjöns klara vatten i väntan på att corona-tiden är slut och man kan njuta av fina arior och vackra sångröster när konsertprogrammet startar igen. Micke berättar att han har varit på en sådan konsert på en flotte på sjön med bakgrund av lysande lyktor som var placerade på andra mer branta sida av sjön och påminde om stjärnhimmeln. Visst vill man uppleva något så fint, men än så länge får ni sjunga själv medan ni tvättar händerna. Och håll avstånd när ni vandrar på stigar, speciellt när ni möter en handikappad person som jag som verkligen försöker gå åt sidan!


Billinge krukmakeri
Det blev ett spontant besök i Billinge krukmakeri. Vi körde in på ett pittoresk gårdsplan och då fick "Jaggan" vara med på bild.
Karta >>>


Butiken var välfylld av fin keramik skapad av keramiker Berit Tuvesson med många fina meriter. Hon erbjuder även kurser på sin vackra gård. Mina händer längtar efter drejskiva och doften av lera.
www.billingekrukmakeri.seLoppis Brygghuset
Alltid kul att titta in i små men välfyllda loppisbutiker på landet, så fick bli en loppis som avslut på dagens utflykt. På Brygghuset fanns det mycket smide bl a och tillbehör till fotogenlampor. Och vi lärde oss lite nytt om veken av den vänlige butiksägaren.
Karta >>>

Dagsutflykten är slut och vi är så nöjda med allting. Så jag vill avrunda dagsutfykten med en bild tagen från bilfönstret. Ett underbart fält av vita och rosa fingerborgsblommor, har aldrig sett liknande! Bilden blev så där, men för er som är nyfikna finns undret någonstans här .