www.ResMer.nu - Utflykter

 

www.ResMer.nu

 
www.resmer.nu Sök i Skåne Skånska "riken" Skånska "skatter" Utflykter


   Utflykter
   Arriesjön strövområde
   Ivö Klack Utemuseum
   Konstrunda Påsk 2021
   Minisemester i Kivik
   Minisemester på Ven
   Söderslätts Konstrunda
   Utflykt till Alunbruket
   Utflykt till Söderåsen
   Vinterpromenad i Malmö
   Åbjärs naturreservat
   Årups hjorthägn
   2020 Kul på Hjul
   Sensommar i Mitt Skåne
   Glasriket
 
Minisemester på Ven, augusti 2015Ven - en ö fylld av smultronställen för alla smaker
Mitt ute i Öresund reser sig denna ö brant ur havet och bildar en grönskande platå med vidunderlig utsikt mot de skånska och danska kusten. Ven bjöd oss på en härlig cykeltripp i ett strålande väder, mysiga matställen, sköna bad och ett härligt boende på Marielunds Konstnärsgård.
Landskrona kommuns turistinfo om Ven (pdf)


BÅT
05.08.2015 10.00 Landskrona - 10.30 Ven, Bäckviken
06.08.2015 16.45 Ven - 17.15 Landskona
Bäckviken är hamnen på Ven dit båtarna från Landskrona, Råå och Helsingborg anländer. Redan när färjan närmar sig denna idyll så börjar den lilla äventyraren som vi alla har inom oss att växa sig allt starkare. Väl i hamn lockar både Ven glass och Agnes Tapas, men vi stegar raskt vidare uppför backen.
www.ventrafiken.se


CYKEL
Vens Cykeluthyrning som man hittar uppför backen i Bäckviken bjuder på ett hav av gula cyklar till alla behov. Här kan man hyra korta, långa, höga, låga cyklar och cyklar med släpp eller varför inte en el-cykel. På Ven är det stora äventyret just att cykla runt, men det finns även buss och traktor med vagn att åka.
www.venscykeluthyrning.se


UPP ▲

BESÖKSMÅL

SOL, VIND OCH VATTEN
Givetvis är det naturen först och främst som lockar folk till Ven. Havet glittrar i solens strålar och man njuter av utsikter som öppnar sig från en cykelstig som går runt öns höga kustlinjen.


Kyrkbacken
Vi gör ett uppehåll i Kyrkbacken. Utsikten över Kyrkbackens hamn är den bästa och hit anländer de flesta båtarna från Danmark. I det rosa huset rakt fram hittar man restaurangen Bread on Wine och längre ut på piren Restaurang Ella. I bakgrunden ser man St Ibb:s gamla kyrka från 1200-talet ligga fantastiskt vackert högst upp på kyrkbacken med en vidunderlig utsikt över sundet.


I Kyrkbacken fann vi Vens bästa badstrand med tillgång till glasskiosk.


Tycho Brahe-museet
Ven bjöd på trevliga besök på Tycho Brahe-museet. Tycho Brahes arbete har varit grundläggande i skapandet av vår moderna världsbild. Detta gör museet till en av de viktigaste vetenskapshistoriska platserna i norra Europa.
www.landskrona.se/tychobrahe


URANIBORG
Uraniborg var ett kombinerat slott och observatorium uppfört 1576 på Ven i Öresund av Tycho Brahe. Slottet demonterades efter Tycho Brahes död och finns inte kvar.


Observatoriet Stjärneborg
Ruinen av Tycho Brahes underjordiska observatorium är en av museets höjdpunkter. Här finns originallämningar av hans anläggningar på Ven. Stjärneborg (Stjerneborg) låg bredvid slottet Uraniborg. Observatoriet byggdes runt 1584, när Tycho Brahe ansåg observatoriet som fanns i Uraniborg otillräckligt för sina studier.
Webbplats


Uraniborgs trädgård


Marielunds Konstnärsgård

Kliv in i denna idyll med prunkande blommor och fantasifulla konstinstallationer. Här hittar man ett B & B med några få rum, café och ett stort galleri, men det är nog parken som tilldrar sig störst uppmärksamhet.

Ta Er tid och ströva omkring i parken och upptäck alla dessa små glädjeämne till konstverk omgivna av en härlig blomsterprakt. Fram på eftermiddagen när en strid ström av besökare har försvunnit infinner sig ett stilla lugn över parken. Som boende här sparkar man av skorna och låter barndomens gröna gräs kittla mellan tårna. Hitta din vrå och avnjut ett glas vin, där fontänens porlande vatten blir till ljuv musik. Kan man bo bättre?!
marielund-hven.se

Målningar av Céleste
Stor välskött trädgård med konstverk av flera olika konstnärer omger Marielunds konsthall.


Spirit of Hven, Backafallsbyn
Spirit of Hven Backafallsbyn är en 4-stjärnig hotellanläggning med destilleri, spa, restaurang och en av Sveriges främsta whiskybarer. Här erbjuds rundvandringar på destilleriet och whiskyprovningar eller varför inte avnjuta en god måltid i deras trevliga restaurang. Här avslutade vi kvällen i baren med en egenkomponerad whiskyprovning där självfallet en av Hven whiskyn ingick.
www.backafallsbyn.se
Det gäller att välja sitt boende rätt så man kan gå till whiskyprovningen.


UPP ▲

RESTAURANGER mm

Pumpans café & restaurang
En mysig vegetarisk lunchrestaurang med uteservering i en underbar trädgård.
Det var det godaste mat jag någonsin ätit!
www.pumpans.com


Ett så vackert ställe! Vill gärna rekommendera.


Fiskboden i Kyrkbacken
På Fiskeboden intar vi en välsmakande lunch medan de gamla träbåtarna ligger o drar i sina knarrande förtöjningar.
HOTELL - Marielunds Konstnärsgård B&B
Vi var ensamma besökare och fick hela B&B för oss själv. Mycket vänligt bemötande.
www.marielund-hven.se/rum.html