www.ResMer.nu - Utflykter

 

www.ResMer.nu

 
www.resmer.nu Sök i Skåne Skånska "riken" Skånska "skatter" Utflykter


   Utflykter
   Arriesjön strövområde
   Ivö Klack Utemuseum
   Konstrunda Påsk 2021
   Minisemester i Kivik
   Minisemester på Ven
   Söderslätts Konstrunda
   Utflykt till Alunbruket
   Utflykt till Söderåsen
   Vinterpromenad i Malmö
   Åbjärs naturreservat
   Årups hjorthägn
   2020 Kul på Hjul
   Sensommar i Mitt Skåne
   Glasriket
 
Vandring i Årups hjorthägn 7,5 km


Årups hjorthägn utanför Bromölla bjöd på en 7,5 km spännande vandring i helgen. Hjorthägnet är som en liten safaripark, där man kan möta 100-200 dovhjortar som strövar omkring på "savannen". Hägnet är på uppskattningsvis 40 ha och tillhör Trolle-Ljungby gods och är öppet för allmänheten.

Info och kartposition >>>


Dovhjorten är mindre än kronhjorten, men större än rådjuret. Hanarna har från början spetshorn, men efter fem år har dessa utvecklats till rejäla skovelhorn.


Vi valde att utgå från starten på Lilla Kungsleden i Bromölla, där det finns parkeringsplats, rastplats med bord och informationstavla. Från parkeringen följde vi de gröna markeringar och kommer snart in i slottsallén som leder fram till Årups slott. Ett litet jaktslott från slutet av 1800-talet. Efter slottet går leden in genom Årups hjorthägn.


Vid hägnets södra ingång väljer vi att lämna hägnet tillfälligt för att gå den vackra slingan som bjuder på Käsebron, Garvaregården, Nymöllakvarn och Möllehuset. På Käsebron med Skräbeåns brusande vatten under sig hittar ni en underbar plats att fika på. Vid Nymölla kvarn kan man fortsätta på Lilla Kungsleden ut till havet, men vi går över bilbron och återvänder till hjorthägnet längst Skräbeåns västra sida, där vi passerar Möllehuset.


Under vintern utfodras hjortarna i hägnets västra del, där man hittar dem nu. Här i hägnet kan man se vita dovhjortar vilket inte är så vanligt i naturen där de har svårt att smälta in.


Tillbaka i hägnet håller vi till vänster och vandrar fram i hjulspåren som följer staketpinnarna till hägnets västra sida. Från november fram till maj stödmatas hjortarna vid hägnets västra delar och det är här ni har störst chans att se dem. Ett hett tips om ni vill ta bra bilder på hjortarna är att klättra upp i något av jakttornen vid skogsbrynet. Då glöms er närvaro snabbt bort.
OBS! Kartan visar starten på Lilla Kungsleden. Årup hjorthägn hittar ni rakt söder ut vid Årup slott.