www.ResMer.nu - Utflykter

 

www.ResMer.nu

 
www.resmer.nu Sök i Skåne Skånska "riken" Skånska "skatter" Utflykter


   Utflykter
   Arriesjön strövområde
   Ivö Klack Utemuseum
   Konstrunda Påsk 2021
   Minisemester i Kivik
   Minisemester på Ven
   Söderslätts Konstrunda
   Utflykt till Alunbruket
   Utflykt till Söderåsen
   Vinterpromenad i Malmö
   Åbjärs naturreservat
   Årups hjorthägn
   2020 Kul på Hjul
   Sensommar i Mitt Skåne
   Glasriket
Sensommarhelg i Mitt Skåne med JaguarklubbenSAMMANFATTNING
20-22 aug 2021

Sensommarhelg Mitt Skåne som Micke arrangerade åt Svenska Jaguarklubben startade vid Stiftsgården Åkersberg i Höör bara ett stenkast från Skånes Mittpunkt. Under 75km lång "rally" dagen därpå besökte vi Gunnarps tegelbruk, Äsphults Byagille, konstnärer på Beckers Gruva. På Höörs Gästgivargård serverades en god lunch. Vi skulle även besöka Galleri 1317, men det blev tyvärr inställt. På eftermiddagen kunde man besöka Andrum Spa på Åkersberg eller bara koppla av i solen i goda vänners sällskap. Dagen avslutades med 3-rättersmiddag på hotellet. Nästa dag besökte vi Bosjökloster.

Läs mer om Mickes andra aktiviteter i Jaguarklubben på
www.jagtrip.se


BILDERBERÄTTELSENStiftsgården Åkersberg huvudbyggnad med reception, en mysig lounge, utmärkt restaurang och en liten butik.

Jag kom redan strax efter lunch och passade på att besöka Åkersbergs fina spa - Andrum Spa. Efter liten guidad tur runt om på Spa fick man njuta av varma utomhus- och inomhuspooler, torr- och ångbastu, svalkande regn i duschen samt frukt och varma drycker som ingick i priset. Förutom mig befann sig ett tyskt par i anläggningen och då fick man veta något nytt om tyska bastutraditioner. Det fick det bli lite längre simtur i poolen i väntan på bastun...Under tiden som jag njöt av Spa, fick Micke välkomna deltagare som kom i sina fina bilar som glänste allt de kunde i augustisolen. På bilden ser man ingången till Spa och Micke i röd tröja som springer över hotellets gräsmatta för att organisera parkeringen. Bilarna ställs snyggt på rad till allas förtjusning.


Fler bilar anländer och ägarna samlas i solen framför Spa för att koppla av efter resan. Några besöker Frihetens kapell som man se i bakgrunden.


Kapellet har en underbar arkitektur och design som med modern formgivning skapar detaljer som man känner igen från en traditionell kyrka. Akustiken är enastående så man vågar inte prata normalt och övergår i viskning istället.


Efter trerättersmiddag i Stiftsgårdens restaurang som bjöd på en verklig smakupplevelse var det dags att krypa till kojs., ty man skulle upp med tuppen nästa morgon. En inglasad gång sammankopplar Åkersberg hotellbyggnad med huvudbyggnaden, vilket är mycket praktiskt ifall det är dåligt väder. Vi hade tur med väder och den lummiga hotellparken såg mycket rogivande ut i kvällsljuset.

Efter frukosten startar "rallyt". I regel kör alla bilar på led på vackra kurviga vägar som Micke lyckas trolla fram från ingenstans. Alla ekipage får en roadmap som man skall följa och svara på en del frågor på vägen. Man besöker en del trevliga ställen. Här har vi fika på Äsphults Byagille med sju sorters hembakade kakor och mycket trevligt bemötande av föreningens medlemmar. Hjärtligt tack till Byagillet!Beckers Gruva - besök i ateljén hos Claus och Gunhild Becker i Ludvigsborg i mitten av Skåne mellan Höör och Hörby. Med många års erfarenhet av avverkning, torkning, träbearbetning och snideri skapar Claus fantastiska konstverk med inspiration från filosofi, religion, natur och sina sinnen.


Efter en ganska lång parkeringsprocedur kan det se ut så här :)


Gunnarps tegelbruk i Tjörnarp ser vi en stor gråstensugn från 1898. Ugnen är av typen ringugn med 18 brännkammare och tegelklädda valvgångar. I taket kan man se 300 brännluckor som försedde eldarna med nytt bränsle. Stillheten i gångarna tävlar ikapp med bullrande tåg som rusar förbi i ilfart. Närheter till järnvägen har gjort det möjligt att bedriva verksamheten. Som mest producerades här 2,5 miljoner tegel per år.


Lördagens rally avslutades med en deliciös lunch på Höörs Gästgivargård. Bilderna är från vår research-besök i vintras. Det finns en härlig Spa även här, mycket trevligt ställe!


Mitt i Skåne på en halvö i Ringsjön ligger Bosjökloster grundat 1080 som Benediktinerkloster. Den vackra slottsanläggningen inbjuder Svenska Jaguarklubben att köra in på borggård och parkera. På borggården välkomnas vi av "en arg tant". I själva verket är tanten Susanna Arwins mest berömda verk - skulpturen "Med handväskan som vapen". Här väntar sedan en guidad tur med lunch och besök på slottets utställningar.


Slottets trädgårdar är fulla av väldoftande rosor. Engelska rosor som doftar är specialiteten. Bra tid att besöka Bosjökloster! Vi besökte den 1000 åriga eken, ett gäng vänliga alpackor och välskötta blomsterrabatter fyllda av glaskonst innan vi avslutade rundvandringen i ett hav av engelska rosor till vår ära. Sedan kunde vi på egen hand bevittna alla dessa intressanta utställningar som finns på klostret. Ett besök som passar gammal som ung.


I sommar glittrar det av glas i slottsparken när Orranäs Glasbruk flyttar ut glaskonsten i utemiljön. Det finns gömda Orrefors-djur i trädgården som barnen kan leta fram.


Den tusenåriga eken lämnar ingen oberörd och vårdas dagligen av slottets ägare Thord Bonde som vänligen guidade oss runt i parken..


Susanna Arwin ställer ut med sitt breda konstnärsregister med graaler i glas, skulptur i brons och måleri på handgjort papper. En liten armé av tanter intar det Norra Stallet. Utställningen heter "Tantfullness" - olika sidor av samma sak, enligt konstnären själv.
Sannolikt grundades klostret för Benediktinernunnor under tidiga 1100-talet. Det äldsta dokument som omnämner Bosjökloster är ett brev från Påven Lucius III 1181, i vilket han bekräftade klostrets privilegier. I flera hundra år levde nunnorna här. Klostret mottog många rika donationer, men systrarna själva levde enligt de stränga reglerna av lydnad, fattigdom och kyskhet. 

INFO OM BESÖKSSTÄLLEN med kartlänkar